Τι να προσέξουμε στο πασχαλινό τραπέζι

Posted: April 20, 2016 By: Comment: 0
τι να προσέξω στο πασχαλινό τραπέζι

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διατροφή σας τις μέρες της νηστείας και του Πάσχα

Όπως σε κάθε εορταστική περίοδο, έτσι και το Πάσχα οι περισσότεροι τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες και τρόφιμα με περισσότερο λίπος και θερμίδες σε σχέση με την καθημερινότητα μας. Ας ρίξουμε μια ματιά στα παραδοσιακά πασχαλινά φαγητά και γλυκά, ώστε να καταναλώσει ο καθένας μας τις κατάλληλες ποσότητες και να κάνει τους πιο υγιεινούς συνδυασμούς, χωρίς να επηρεαστεί το βάρος και το λίπος του σώματός του.

Ο οβελίας: Πρωταγωνιστικό ρόλο στο πασχαλινό τραπέζι κατέχει το κρέας: αρνί, κατσίκι, κοκορέτσι. Αυτά τα είδη κρεάτων είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο, ταυτόχρονα όμως περιέχουν αρκετά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη.

Το κατσίκι αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή από το αρνί, καθότι περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά. Ωστόσο, επειδή οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να καλύψουμε όλες τις επιλογές, καλό είναι το πασχαλινό πιάτο να φιλοξενήσει «λίγο απ’ όλα».

Τα 100 γραμμάρια άψητου κρέατος (αρνιού ή κατσικιού) δίνουν περίπου 370 θερμίδες, με μεγάλη όμως συμμετοχή σε αυτές από λίπος. Είναι και τα δύο πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και βιταμινών (κυρίως Β), σιδήρου και φωσφόρου.

Η μαγειρίτσα: Η σούπα αυτή περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμυδάκια και κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο. Μία μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να μας δώσει μέχρι και 580 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Ένα πιάτο μαγειρίτσα σε συνδυασμό με μια φέτα ψωμί είναι αρκετά για το βραδινό γεύμα της Ανάστασης. Η χρησιμοποίηση μόνο των ασπραδιών και όχι ολόκληρου του κρόκου, ή μόνο ενός κρόκου μπορεί σαφώς να μειώσει την ποσότητα σε χοληστερόλη.

Συκώτια και εντόσθια: Είναι ασφαλώς το πιο κρίσιμο διατροφικό κομμάτι του παραδοσιακού πασχαλινού τραπεζιού, μιας και είναι πολύ υψηλές πηγές χοληστερόλης και λίπους.

Τα πασχαλινά κουλούρια: Σε κάθε σπίτι η συνταγή είναι διαφορετική. 2-3 μικρά κουλουράκια μπορούν να συνδυαστούν με 1 ποτήρι γάλα 1,5% και να αποτελέσουν έτσι ένα διαφορετικό πρωινό ή ήταν καλή επιλογή για σνακ. Τα 30 γραμμάρια, ένα μέτριο κουλουράκι, δίνουν περίπου 110 θερμίδες.

Το πασχαλινό τσουρέκι:  Σπιτικό ή αγοραστό υπάρχει σε διάφορες εκδοχές, απλό, με μαύρη ή λευκή σοκολάτα, με ξηρούς καρπούς κτλ. Όσο πιο απλό είναι το τσουρέκι, τόσο λιγότερες θερμίδες έχει. Γενικά όμως, 1-2 φέτες μαζί με ένα ποτήρι γάλα για πρωινό ή απογευματινό είναι αρκετές, ώστε να μην ξεφύγετε θερμιδικά. Τα 100 γραμμάρια δίνουν 97 θερμίδες.

Κόκκινα αβγά: Το αβγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες  γι’ αυτό και είναι αρκετά χορταστικό. Ένα βραστό αβγό μετρίου μεγέθους έχει περίπου 75-80 θερμίδες. Μπορείτε να φάτε ένα κόκκινο πασχαλινό αβγό με ψωμί ή τσουρέκι για πρωινό ή απογευματινό, ή να κάνετε το βράδυ μια σαλάτα με 1-2 αβγά, λίγο τυρί και ψωμί.

Σοκολατένια αβγά: Λίγη σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία, ο λόγος όμως γίνεται για τη σοκολάτα υγείας που περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο. Τα κλασικά σοκολατένια αβγά σπάνια ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία, γι αυτό η θέση τους στο διαιτολόγιο είναι όπως και των άλλων γλυκών.

Το καλό είναι ότι διατηρούνται για αρκετό καιρό εντός ή εκτός ψυγείου, επομένως δεν χρειάζεται να φάτε ένα ολόκληρο σοκολατένιο αβγό σε μία δόση.

Εάν οι διατροφικές μας υπερβολές την περίοδο των εορτών γίνονται και αυτές «με μέτρο» και καλύτερα θα περάσουμε και θα διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό!

Για να μη ξεφύγετε θερμιδικά φροντίστε να καταναλώσετε άφθονη ποσότητα σαλάτας με ποικιλία λαχανικών καθώς οι φυτικές ίνες θα σας δώσουν το αίσθημα του κορεσμού και θα σας αποτρέψει από την υπερκατανάλωσης τροφής. Ταυτόχρονα τα λαχανικά θα σας προστατέψουν από την απορρόφηση ολόκληρης της ποσότητας του λίπους κατά τη διαδικασία της πέψης.

Στο γεύμα καλό είναι να αποφύγουμε το συνεχές τσιμπολόγημα, και να γεμίσουμε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας.

Τέλος το βραδινό μας μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης , μία απαλή χορτόσουπα, είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά, το οποίο λόγω της ειδικής του σύνθεσης θα διευκολύνει την διαδικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι μας.

Μη ξεχνάτε ότι το Πάσχα είναι μόνο μία μέρα που γρήγορα θα περάσει. Αμέσως μετά μπορούμε να ξαναγυρίσουμε σε πιο φυσιολογική διατροφή. Μια καλή ιδέα θα ήταν για όλους τους υγιείς ενήλικες την επομένη μέρα του Πάσχα να υποβάλουν τον οργανισμό τους σε μία φυσική και ανώδυνη «αποτοξίνωση», που να περιλαμβάνει και πάλι λαχανικά, όσπρια, λίγο λάδι, χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά (γάλα και γιαούρτι, τυρί), ψωμί και φρούτα, χωρίς κανένα άλλο τρόφιμο ζωικής προέλευσης.

Το καλύτερο βέβαια είναι να απαλλαχτούμε από τα περισσεύματα του πασχαλινού τραπεζιού όσο γίνεται πιο γρήγορα ώστε να ξαναγυρίσουμε το συντομότερο στις καθημερινές μας διαιτητικές συνήθειες.

Καλό Πάσχα!

Στέλλα Κατσιβέλη

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος